DobreJedzenie.org.pl

Blog o smacznym i zdrowym jedzeniu.

    e kodeks księgarnia
    sprzedaż wysyłkowa e kodeks małgorzata sysak korzeniecka księgarnia i wydawnictwo gliwice ul czapli woj śląskie informacje kontaktowe telefon

    prawolingo.pl

Nutella bez cukru i laktozy

0

Skłanougat-272934_960_720d (na 1 porcję)

  • 2 łyżki kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 6-10 łyżek mleka (szczególnie polcane jest ryżowe)
  • ¼ szkl. syropu z agawy lub ¼ szkl. mielonego ksylitolu lub miodu

Orzechy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, prażymy około 10 minut (200*C / termoobieg, po wyciągnięciu z pieca dobrze jest obdłubać je z skórki wtedy krem stanie się bardziej jednolity i nic nie będzie strzelało nam między zębami. Obrane orzechy namaczamy w wodzie na noc, ewentualnie parę godzin. Mielony ksylitol /syrop z agawy lub miód (wedle uznania) należy wsypać do garnuszka z około 5-6 łyżkami mleka i i podgrzać cały czas mieszając aby składniki ładnie się połączyły. W międzyczasie blenderem rozdrabniamy nasze orzechy. Rondelek zestawiamy z ognia, dodajemy pozostałe składniki, mieszając do momentu powstania jednolitej masy w razie potrzeby możemy dodać resztę mleka. Ot to wszystko, gotowe! Nasza własnoręcznie wykonana zdrowa nutella dla osób które choć raz próbowały oryginału może pozostawiać sporo do życzenia, przede wszystkim jeśli przyglądamy się jej pod względem zawartości cukru, jednak pamiętajmy nie jest ona oryginałem – ma być natomiast słodkim zdrowym zamiennikiem.

So, what do you think ?