DobreJedzenie.org.pl

Blog o smacznym i zdrowym jedzeniu.

    chlorek magnezu do kąpieli gdzie kupić
    Sama stosuje. Ale jak się skończy polecam czysty magnez.

    techlandlab.pl

Nutella – czyli o cukrowo-cukrowo-cukrowo-tłuszczowym kremie do smarowania pieczywa

current-1661910_1280Jest słodka, pyszna, dobrze rozreklamowana oraz BEZWARTOŚCIOWA. Postanowiłam poddać analizie jej skład, biorąc pod uwagę tylko koszty poza monetarne czy negatywny wpływ składników w których powstaje na organizm człowieka.

Cukier

  • nadmierne spożycie cukrów może powodować otyłość, cukrzycę, zatory żylne, próchnice zębów, zawały
  • spożycie cukru po nagłej dawce energii powoduje senność, znużenie
  • cukier uzależnia!
  • powoduje szybsze starzenie się mózgu
  • może powodować problemy z koncentracją i funkcjami poznawczymi

Olej palmowy

  • w celu tworzenia plantacji olejowców wycinane są lasy równikowe
  • podejrzewany o działanie rakotwórcze
  • wysusza skórę i włosy
  • jest źródłem tłuszczów nasyconych podnoszących cholesterol, przyczyniających się do zawałów, udarów, stanów zapalnych

Orzechy laskowe

  • są wysokokaloryczne (około 560650kcal/100 g produktu)
  • mogą uczulać

Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%)

  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu nie jest pełnowartościowe (przez proces odtłuszczania) w jego składzie jest mniej niż 20% masła kakaowego

Mleko odtłuszczone w proszku (6,6%)

  • może uczulać (laktoza)
  • zawiera mniej witamin niż zamiennik płynny
  • zawiera dużą ilość utlenionych wysuszonych pochodnych cholesterolu ( sprzyjają rozwojowy miażdżycy, nowotworów piersi, skóry)

Serwatka w proszku

  • jest produktem całkowicie bezwartościowym, pozbawionym wszelkich minerałów na drodze obróbki cieplnej jaką musi przejść by dostać się do produkcji spożywczej
  • poziom demineralizacji może sięgać nawet 90%
  • może uczulać (laktoza)

Emulgator: lecytyna (soja)

  • może uczulać (soja)
  • ziarna soi pochodzą w większości z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami upraw
  • większość soi na świecie jest modyfikowana genetycznie
  • aby pozyskać lecytynę z ziaren soi stosuje się szkodliwy rozpuszczalnik
  • heksan (powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej, jego opary mogą powodować zawroty głowy, nudności)
  • do wybielania gotowej lecytyny służy nadtlenek wodoru
  • żrąca substancja tworząca w kontakcie ze skórą białe plamy

Wanilina

  • może uczulać (wanilina)
  • ma słabszy aromat niż oryginalny cukier waniliowy
  • znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych
  • może powodować podrażnienie skóry, egzemę, kontaktowe zapalenie skóry oraz zmiany w pigmentacji

 

2 komentarze

  1. Bogusia

    Uwielbiana przez dzieci. Sprzedana światu świetną reklamą. Na szczęście w końcu zwrócono uwagę na jej szkodliwość, szczegolnie na negatywny wpływ na organizm oleju palmowego. W niektórych sieciach we Włoszech Nutella została wycofana ze sprzedaży. Ps. Dobra analiza, przydatna. Otwiera oczy

    Odpowiedz
  2. Alicja

    Może i Nutella jest niezdrowa, tylko w takim razie co w zamian? Nawet najzdrowszy czekoladowo orzechowy krem nie jest w stanie zastąpić smaku Nutelli 🙁 A ta jest pyszna i jak nic w towarzystwie z winem pozwala przetrwać małe i duże depresje.

    Odpowiedz

So, what do you think ?