DobreJedzenie.org.pl

Blog o smacznym i zdrowym jedzeniu.

    dom gliwice
    Poszukujesz wygodnego , a jednocześnie oryginalnego domu z. Gliwice i okolice.

    dom100.eu

    matematyka z plusem klasa 3 gimnazjum rozwiązania zadań
    klasa podręcznik z płytą cd policzmy to razem zbiór zadań matematyka plusem ćwiczenia podstawowe wokół nas

    prawolingo.pl

Soja cz. 1

3

soybean-933026_960_720Jednoroczna roślina strączkowa uwielbiana przez wegetarian, gdyż jest dla nich źródłem pełnowartościowego białka porównywalnego z tym pochodzenia zwierzęcego. Jej nasiona charakteryzują się dużą zawartością potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B. Na krótki czas zapomniana, na szczęście powróciła do łask ze względu na swoje właściwości :

  • spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
  • zwiększa „gęstość mineralną” kości
  • obniża stężenie cholesterolu
  • obniża także poziom cukru we krwi
  • łagodzi objawy menopauzy (tzw. uderzenia gorąca)

Soja stosowana jest do wyrobu twarożka sojowego pospolicie zwanego TOFU, oleju sojowego, różnego rodzaju sosów, mąki, kotletów, kasz, mlek.

3 komentarze

  1. Mateusz

    Jestem mężczyzną, na dodatek wegetarianinem – często spożywam produkty sojowe w celu uzupełnienia białka zwierzęcego. Słyszałem o negatywnym wpływie soi na organizm / męski szczególnie. Czy to prawda? Można prę słów na ten temat?

    Odpowiedz

So, what do you think ?