DobreJedzenie.org.pl

Blog o smacznym i zdrowym jedzeniu.

    klimatyzacja do serwerowni
    klimatyzatory do pomieszczeń technicznych serwerowni pozwalają utrzymać zalecaną temperaturę przez godz na dobę dni w roku pracując

    klimat.pl

Wołowina – TOP 5 zalet

1

wagyu-1648603_1280Wołowina jest to mięso zaliczane do grupy mięs czerwonych, pochodzenia bydlęcego z osobników mających powyżej pół roku życia. Wartość energetyczna w 100g produktu to około 250 kcal. W 100g produktu 15 g to tłuszcz*, 26 g to białko*, 90 mg cholesterol*, 72 mg sód*, 320 mg potas*  (*wartości przybliżone). Wołowina jest produktem drogim (zazwyczaj jej cena waha się w okolicach 80 zł/kg) jednak jest to najwartościowsze z mięs, jakie możemy nabyć na rynku. Jest niezbędna w diecie sportowców, oraz osób prowadzących i ceniących sobie zdrowy tryb życia m.in. ze względu za zawartość tłuszczów (ok. 50% całości to tłuszcze nienasycone!), oraz łatwo przyswajalnego białka (pierwszej klasy).

A oto i TOP 5 zalet wołowiny – czyli dlaczego osoby prowadzące zdrowy tryb życia wybierają akurat to mięso:

 

  1. Świetne źródło stężonego kwasy CLA – pomagającego w spalaniu tłuszczu, a za razem chroniącego tkankę mięśniową. Czyli? Spalamy oponkę, nie gubiąc przy okazji mięśni.
  2. Zawartość L-Karnityny – odgrywającej niezwykłą rolę w procesie przemiany materii
  3. Zawarta w niej paleta witamin z grupy B – współuczestniczy m.in. w wytwarzaniu czerwonych krwinek (B12), czy działa wspomagająco w regeneracji po wysiłku (B6)
  4. Bogata w alaninę – jest to aminokwas, chroniący mięśnie przed spalaniem w chwili niedoboru węglowodanów
  5. Zawiera stosunkowo duże ilości żelaza, będącego składnikiem hemo i mioglobiny. Ich niedobór, skutkuje m.in. mniejsza odpornością na choroby, sprawnością czy problemami z koncentracją.

One Comment

  1. Alicja

    Chciałabym zapytać co z negatywnymi skutkami spożywania wołowiny. Słyszałam, że czerwone mięso to nie tylko dobro. Chciałabym się jednak dowiedzieć, czy chodzi tutaj o samo spożywanie wołowiny czy i ilości spożywanego mięsa?

    Odpowiedz

So, what do you think ?